Jadalne opakowania to nie mit.

Wzrastająca konsumpcja różnego rodzaju produktów powoduje coraz większe zanieczyszczenie naszego środowiska, przez co cierpimy na tym wszyscy. Nielegalne wysypiska, które skupiają się w pobliżu dużych skupisk ludzkich, są coraz częstszym widokiem. Wielu producentów, aby zapobiegać tego typu sytuacjom oraz oczywiście zaoszczędzić na produkcji swoich towarów inwestuje w linie produkcyjne, na których tworzone są jadalne opakowania dla ich produktów.

Z uwagi na bezpośredni kontakt z żywnością opakowania przeznaczone do jedzenia powinny spełniać określone normy bezpieczeństwa oraz funkcjonalności. Pierwszym wymogiem stawianym jadalnym opakowaniom jest brak w ich składzie substancji chemicznych oraz alergenów, które mogą powodować reakcje alergiczne oraz doprowadzić do uszczerbku na zdrowiu, a nawet śmierci. Jadalne opakowania powinny także spełniać swoją podstawową funkcję, czyli zabezpieczać produkt przed zepsuciem oraz przedłużać okres jego świeżości. Zastosowanie odpowiednich substancji zapewnia odpowiednią wymianę gazową wewnątrz opakowania oraz nie pozwala na zbyt szybką utratę wilgoci. Z uwagi na fakt, że opakowania powinny być wytrzymałe na działania mechaniczne, do ich produkcji wykorzystuje się polimery, które dają bardzo dobry efekt zabezpieczający produkty żywnościowe. Do najczęściej stosowanych substancji w produkcji opakowań jadalnych należą białka m.in. kolagen oraz żelatyna, wosk pszczeli oraz skrobia.

Należy jednak pamiętać, że opakowania jadalne nie wyeliminują syntetycznych opakowań, które zabezpieczają produkt przed zabrudzeniem podczas transportu oraz pozwolą na przechowywanie produktu przez wiele tygodni. Są one jednak krokiem w stronę mniejszego zanieczyszczenia naszego środowiska syntetycznymi opakowaniami, które rozkładają się przez setki lat lub też nie ulegają biodegradacji. Dobrym przykładem są woreczki foliowe, które wykonane są ze skrobi, która bardzo szybko pod wpływem działania czynników atmosferycznych rozkłada się do nieszkodliwych i naturalnych substancji.